Bland de externt inbjudna deltagarna fanns bland annat Eva Mineur, utredare vid Klimatpolitiska rådets kansli och en dialog påbörjades om möjligheter till ett ökat samarbete mellan råden i det fortsatta arbetet.
Vikten av samverkan
Expertrådet fick under mötet ta del av en inspirerande presentation från Norrköpings kommun när Merja Willman, miljö- och klimatstrateg på kommunstyrelsens kontor och Johanna Petterson, intendent på utbildningskontoret, berättade om hur de arbetar med klimatanpassning. Kommunerna har en viktig roll i arbetet med klimatanpassning.
Norrköpings kommun har haft politiskt stöd för klimatanpassning redan från början, vilket varit avgörande för arbetet. Kommunen antog år 2020 en riktlinje för klimatanpassning som är ett styrdokument som syftar till att kvalitetssäkra klimatanpassningsarbetet och bidra till en hållbar utveckling. Merja och Johanna lade stor vikt på behovet av samverkan, både internt och externt, och att låta samverkan ta tid.
Forskning och kunskapsluckor
Det finns ett stort behov av ökad kunskap och forskning inom klimatanpassningsområdet och expertrådets första rapport lyfter genomgående flertalet kunskapsluckor. Av forskaren Johanna Alkan Olsson, Universitetslektor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap på Lunds universitet, fick expertrådet ta del av vad hon genom sin forskning ser för behov kopplat till Sveriges klimatanpassningsarbete framåt. Johanna lyfte bland annat behovet av att hantera långsamma klimateffekter, som i nuläget ofta hamnar i skymundan till fördel för snabba händelser såsom extremväder.
Hon ser även ett stort behov av att jobba samlat med klimatanpassning och utsläppsminskningar och att arbetet behöver hantera frågor som rättvisa och ojämlikhet. Vi behöver komma till insikten om att det inte finns några enkla lösningar, och i en allt mer komplex och sammankopplad värld behövs tvärvetenskapen mer än någonsin, med forskare som kan se både bredd och djup i de stora samhällsfrågorna.